Waarom wij met Laravel werken
Onze programmeurs maken alweer een tijdje dankbaar gebruik van het PHP framework ‘Laravel’. Dat klinkt voor een leek naar alle waarschijnlijkheid als Chinees of Roemeens.. Dus om dit voor iedereen een beetje begrijpelijker te maken geven we graag een klein inkijkje in onze technische keuken (in zo veel mogelijk Jip en Janneketaal).
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan Laravel? Wellicht een paar. Zo zijn sommige programmeurs van mening dat bepaalde onderdelen/code weliswaar netjes weggewerkt zijn, maar dat maakt het soms ook lastiger om direct te zien hoe het systeem intern werkt. Ook kunnen meegeleverde functionaliteiten wat extra ruimte in beslag nemen.
Denk jij ons nog meer over Laravel te kunnen vertellen? Dan komen we graag met je in contact! Bekijk onze ‘werken bij’ pagina, of stuur eens een berichtje. Wie weet tot snel!
Om te beginnen: Wat is Laravel?
Kort gezegd is Laravel een (open source) PHP framework, maar dat moeten we even uitleggen. Eerst over PHP: PHP is een programmeertaal waar programmeurs de code van een website in schrijven. En een framework? Een framework zorgt ervoor dat programmeren in die taal (in dit geval dus PHP) overzichtelijker en eenvoudiger wordt. Laravel is dus zo’n framework, maar dan wel eentje waar veelgebruikte functionaliteiten al geschreven zijn en waarvan de code zo overgenomen kan worden. Denk hierbij aan functionaliteiten als database connecties, authenticatie of routing (URL afhandeling). In het verleden moesten programmeurs de code van die functionaliteiten zelf schrijven waar erg veel tijd in ging zitten. Door gebruik te maken van Laravel bespaart een programmeur deze tijd. Laravel is bovendien opensource; de code vrij toegankelijk en te gebruiken voor iedereen. En omdat hier wereldwijd zoveel programmeurs gebruik van maken is er een online community ontstaan. Hier kun je als programmeur dankbaar gebruik van maken, bijvoorbeeld bij eventuele problemen.Wat zijn de voordelen van het werken met Laravel?
Naast het grote voordeel dat Laravel een programmeur veel tijd bespaart zijn er nog veel meer voordelen te bedenken. We zetten de belangrijkste hier even op een rijtje:- Veel functionaliteiten en tools. Er is binnen Laravel een grote set aan functionaliteiten en tools beschikbaar, waardoor het programmeren een stuk sneller gaat en de kans op slechte of onveilige code zeer gering is.
- Eenvoud en structuur. De code is overzichtelijk, waardoor het beheer gemakkelijk over te nemen is.
- Eenvoudig te leren. Dit maakt het geschikt voor zowel ervaren als beginnende programmeurs.
- Actieve community. Hier kun je terecht met eventuele problemen, zijn er regelmatig veiligheidsupdates beschikbaar en er volop documentatie.
- Veiligheid. Standaard biedt Laravel al uitstekende beveiliging en binnen Laravel zijn diverse veiligheidsfunctionaliteiten beschikbaar, zoals de authenticatie van gebruikers, verificatie van e-mailadressen of versleuteling,
- Eenvoudig te combineren. Met andere tools en software. Wel zo handig.
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan Laravel? Wellicht een paar. Zo zijn sommige programmeurs van mening dat bepaalde onderdelen/code weliswaar netjes weggewerkt zijn, maar dat maakt het soms ook lastiger om direct te zien hoe het systeem intern werkt. Ook kunnen meegeleverde functionaliteiten wat extra ruimte in beslag nemen.
Zo gebruiken wij Laravel
Laravel is een handig een bijzonder handig framework, maar dat betekent niet dat het kant en klare functionaliteiten te bieden heeft zoals je die bijvoorbeeld voor je Wordpress CMS voor handen hebt. De mogelijkheden van Laravel zijn eindeloos. Je kunt het zien als een timmerman met een gereedschapskist. Uit deze kist gebruiken we wat we nodig hebben om tot het gewenste eindresultaat te komen. Laravel is de gereedschapskist van onze programmeurs.In welke situaties gebruiken wij Laravel (liever) niet?
Bij Online Identity gebruiken we Laravel vooral voor de wat grotere (multi) sites en webshops waar voornamelijk maatwerk nodig is, zoals voor een Centrale Product Database (CPD) met daaronder meerdere shops en portalen. Bij kleinere (informatieve) websites is dit niet nodig en hebben we voldoende aan Wordpress of ons eigen CMS.Combinatie van CMS en maatwerk in Laravel
Het combineren van een CMS systeem met maatwerk (in Laravel) kan in veel gevallen een goede oplossing zijn, waar we dan ook regelmatig gebruik van maken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een vrij eenvoudige website hebt, maar je doelgroep ook een applicatie wilt aanbieden. De website maken we dan in ons eigen CMS of in bijvoorbeeld Wordpress. De applicatie in Laravel. Het design van zowel website als applicatie maken we daarbij zo veel mogelijk hetzelfde, zodat een gebruiker geen verschil zal opmerken. Terwijl het wél zorgt voor een betere gebruikerservaring en veilige, optimale techniek. Ideaal dus!Denk jij ons nog meer over Laravel te kunnen vertellen? Dan komen we graag met je in contact! Bekijk onze ‘werken bij’ pagina, of stuur eens een berichtje. Wie weet tot snel!